Włoska restauracja na Rynku Głównym

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. W najwyższym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Najlepsza kuchnia włoska w Krakowie   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne artykuły, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub ewentualnie kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka mocno akcentuje technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.